مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

دندانپزشکی کودکان

دندان های شیری همچون دندان های دائمی نیاز به مراقبت دارند و دارای تاج ،عصب،رگ و ریشه هستند.

تفاوت دندان های شیری  با دائمی در ظاهر آن ها می باشد دندان های دائمی نسبت به  دندان های شیری بزرگ تر هستند.

هنگامی که دندان شیری مبتلا به پوسیدگی می شود باید توسط دندانپزشکی کودکان ترمیم و یا حتی کامپوزیت شود در صورت عدم درمان این ضایعه به تدریج رشد می کند و آسیب های جدی را برای کودک ایجاد می کند.

در ابتدا فضای ناحیه مرکزی دندان که با نام پالپ نیز شناخته شده است می رسد و بعد از آن وارد محتوی اعصاب و رگ های خونی می شود و در نهایت سبب عفونت و درد دندان در کودک می شود.

یکی از ساده ترین راه های پیشگیری از دندان درد در کودکان مسواک زدن به طور منظم و صحیح می باشد.

این آموزش توسط دندانپزشک اطفال، به کودکان داده می شود.

ابتدا به کودک بیاموزید دهانش را با آب بشوید سپس به اندازه یک نخود خمیر دندان را به گونه ای که از مسواک خارج نشود قرار دهید .

دندانهای بالا و پایین باید به صورت جداگانه مسواک شود. از آخرین دندان سمت چپ فک بالا عمل مسواک زدن را به کودک بیاموزید. سر مسواک سه دندان را تحت پوشش قرار می دهد. نوک مسواک را در قسمتی که مرز رویش دندان هاست قرارداده و به آن زاویه 45 درجه دهید. سپس با حرکات لرزشی تا 20 ثانیه همان قسمت را مسواک بزنید.

سطح بیرونی دندان ها با حرکت در جهت عقربه های ساعت مسواک زده می شود.

مسواک کردن سطح جونده بسیار مهمتر از سایر قسمت ها می باشد. به این دلیل که سطح جونده دارای شیار و فرورفتگی می باشد و مواد غذایی داخل آن قرار می گیرد. بنابریان مسواک را چندین بار به جلو و عقب بکشید تا سطح دندان کاملا تمیز شود.

لازم است در هر مرتبه مسواک زدن سطح زبان را نیز مسواک بزنید. در دفعات اول این کار باعث ایجاد حالت تهوع در کودکتان می شود ولی در دفعات بعدی این حالت رفع خواهد شد.

در پایان کودک باید بیاموزد دهانش را به خوبی شست و شو دهد تا خمیر دندان در دهان کودک باقی نماند.

دندانپزشکی بدون درد

دندانپزشکی بدون درد

در اولین مراجعه کودک به دندانپزشکی باید والدین بسیار حساس باشند. انتخاب محل مناسب دندانپزشکی و متخصص دندانپزشکی بسیار اهمیت دارد، زیرا این اولین تجربه و سازنده تصویر ذهنی کودک در آینده می باشد. بنابراین چه خوب است سعی کنیم کودکان را در اولین مراجعه ها به مراکزی ببریم که مخصوص کودکان باشد و محیطش برای کودک جذاب باشد.

در گروه سنی 6تا 12 سالگی دندانپزشکان کودکان به بیماران خود استفاده از روش های پیشگیرانه همانند، ژ‍ل فلوراید، فیشورسیلانت و نحوه صحیح مسواك زدن و انتخاب مسواک مناسب و خمیردندان مناسب را پیشنهاد می کنند.

ژل فلوراید که بهترین نوع آن در حال حاضر وارنیش فلوراید می باشد که توسط دندانپزشک اطفال انجام می گیرد. معمولا این نوع درمان بسته به صلاح دید دندانپزشک کودکان هر 3 ماه یا 6 ماه یکبار در سه نوبت انجام می پذیرد.

دندان در آوردن کودکان

معمولا اولین دندان های شیری ثنایای میانی پایین هستند که به طور میانگین در سن 6 ماهگی در دهان ظاهر می شوند و تا سن 2 تا 3 سالگی تمام 20 دندان شیری تکمیل می شوند دندان در آوردن در کودکان باعث عفونت دستگاه تنفسی، تب، عفونت گوش و یا اسهال نمی شود و از عوارض دندان در آوردن به حساب نمی آیند و فقط ممکن است کلافگی کودک را به دنبال داشته باشد آب ریزش از دهان نیز در این سنین مسئله شایعی است و کودک دوست دارد دست یا انگشتان خود را به دهان ببرد.

برای آرام تر کردن کودک می توان از حلقه های سرد مخصوص دندان در آوردن استفاده کرد و یا در صورت نیاز دندانپزشک اطفال برای کودک استامینوفن و یا پروفن تجویز می کند . همچنین می توان از ژل های مخصوص دندان در آوردن اطفال 3-4 بار در روز استفاده کرد ولی باید به والدین در مورد خطر مسمومیت در صورت استفاده به مقدار بیشتر گوشتزد شود.

مولر های (آسیا ها )اول دائم فک پایین اغلب اولین دندان دائمی هستند که در حدود 6 سالگی در عقب دهان و پشت دندان های آسیای شیری رویش می یابند و به دنبال آن ها رویش ثنایای میانی فک پایین به سرعت انجام می گیرد.

باید در نظر داشت که زمان رویش دندان های شیری و دائمی بسیار متغیر است و تغییرات تا 6 ماه در هر دو جهت از زمان رویش می تواند طبیعی تلقی شود.

گاهی قبل از رویش دندان ،در ناحیه هماتوم دیده می شود که نیازی به درمان ندارد.

از دست دادن زود هنگام دندان های شیری

از دست دادن زودتر از موعد دندان های شیری (مثلا به دلیل پوسیدگی دندان کودک،عفونت و در نهایت خارج کردن دندان) علاوه بر آثار منفی بر تغذیه و رشد کودک، باعث به هم ریختگی دندان های دائمی کودک در آینده خواهد شد زیرا فضای دندان از دست رفته معمولا به وسیله دندان های دیگر اشغال شده و طول کلی قوس دندانی کوتاه خواهد شد به همین دلیل در صورتی که دندان شیری کودک به اجبار خارج شد ،باید از پلاک فضا نگهدارده به عنوان جایگزین استفاده شود.

فیشورسیلنت چیست

گاهی برخی از دندان ها مثل دندان های آسیا که دارای شیار های عمیق و زیادی هستند با مسواک زدن تمیز نمی شوند و همین عامل می تواند یکی از علل آغاز پوسیدگی و از بین رفتن دند ان های کودک باشد.

برای این موارد دندانپزشک با کمک فیشورسیلانت برای درمان اقدام می کند.

فیشورسیلنت ماده ای است که توسط دندانپزشک اطفال روی این دندان ها قرارداده می شود و با استفاده از تاباندن نور لیزر بر روی آن باعث سخت شدن این مواد و چسبیدن آن روی دندان می شود.

عصب کشی دندان

نکات مهم در دندانپزشکی کودکان

برای کودکان نوع مسواک و خمیر دندان مهم است چراکه مسواک زبر و نامناسب باعث حساسیت دندانی وسایش و تحلیل لثه می شود و بهتر است از دندانپزشکی کودکان  خود مشورت بگیرید درمورد انتخاب مسواک برای کودکان به این نکته توجه نمایید که سر مسواک باید متناسب با اندازه دهان کودک باشد و معمولا سر مسواک های کوچک البته با دسته های بزرگ توصیه می شود.

بسیار حایز اهمیت است که در این دوره حتما از نخ دندان برای کودک استفاده شود بخصوص در مورد دندان های خلفی که دیواره بین دو دندان بسته است بهتر است تا انتهای شش سالگی والدین برای کودکانشان مسواک بزنند و بین سن 6-12 سالگی کودکان زیر نظر والدین مسواک زده و از نخ دندان استفاده نمایند.

در گروه سنی 6-12 سال دندان های دائمی کودک به تدریج شروع به جوانه زدن می کنند، اولین دندان دایمی دندان شماره 6 می باشد که در سن 6 سالگی پشت تمام دندان های شیری رویش می نماید و بعد از آن بقیه دندان های دایمی بتدریج تا سن 12سالگی در دهان کودک ظاهر می شود در این گروه سنی بسیار مهم است که کودک حداقل هر 6 ماه یکبار برای معاینه دندان ها به مرکز تخصصی دندانپزشکی کودکان مراجعه نماید.

جوانه زدن دندان های شیری در کودکان از دوره جنینی آغاز می شود . تغذیه و مصرف داروها در زمان بارداری می توانند بر ساختار این دندان های شیری تاثیر بگذارند.

همانطور که می دانید شروع رویش دندان های شیری از 4-18 ماهگی می باشد .اخرین دندان شیری نیز در سن 2-3 سالگی دیده می شود .برای اینکه این پروسه ی زمانی برای کودک به آسانی سپری شود می توان از ژل های مخصوص و وسایل دندانی و همچنین داروهای خوراکی که زیر نظر دندانپزشک کودکان  تجویز می شوند استفاده نمود. در هر فک کودک نیز باید 10 دندان رشد کند که مجموعا شامل  20 عدد می شود.

فراموش نشود که اولین مراجعه به دندانپزشکی کودکان باید درسن 2 سالگی انجام شود و چک آپ آن هر 6 ماه یکبار باشد.

دکتر هلن جوانمرد

دندانپزشک اطفال
دکتر هلن جوانمرد فارغ التحصيل سال ١٣٨٠ هستند .
در طي اين ١٦سال سرتيفيكيتهايي در زمينه زيبايي و ايمپلنت و ارتودنسي و اطفال گرفته اند.

تماس مستقیم با مطب : 0218869987

برچسب ها:

مقالات مرتبط

Related Articles

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

12 دیدگاه ها
  1. محمدی

    با سلام دو دندان جلو کودک من در سن ۲ سالگی بر اثر افتادن از تاب به داخل فرو رفته با وجود گذشت ۲ سال و پیگیری های ما دندان به همان صورت باقی مانده میخواستم نظر شما رو در این مورد بدونم?

    پاسخ
    • دکتر هلن جوانمرد

      تشریف بیارید مطب تا معاینه انجام بشه

      پاسخ
  2. Mahmudi

    سلام
    کودک ما ۱ و نیم سالشه ولی دندونهاش یه نوع پوسیدگی داره : تیرگی نه سیاهی
    چه کار می تونیم بکنیم

    پاسخ
    • دکتر هلن جوانمرد

      برای چک کردن میزان پوسیدگی باید تشریف بیارید مطب

      پاسخ
  3. رضاوی

    سلام بچه من ۴سال و۷ ماهه هست دیشب متوجه شدیم دندون قلی داره که با یک مسواک کشیدن نرم افتاد بعد از افتادن دندانش متوجه شدیم دندون کنارش کاملا لق هست که اونهم افتاد بقیه دنونهاش لق نیستند این دو دندون بتونه از نیش پایینی هستند
    سوال سنش برای افتادن دندون شیری مناسب هست یا نه
    دوما با افتادن این دو دندون نیاز به فضا نگهدارنده داره یا نه
    سوما رنگ لثش صورتی متمایل به سفید هست آیا این مشکل خاصی رو نشون میده و افتادن این دو دندون به این رنگ لثه ربطی داره

    ممنون میشم جواب بدید

    پاسخ
    • دکتر هلن جوانمرد

      برای تشخیص درست و اصولی باید معاینه حضوری انجام بشه .

      پاسخ
  4. شهرزاد

    سلام روزتون بخیر دخترم ۸ سالشه و از ۷ سالگی تا به الان که دندون های شیرییش افتاده و دندون جدید درآورد ه دندوناش خیلی نامرتب در اومده ی جاهایی تو هم رفته و جا نبوده یکی جلوی دندونای دیگه یکی پشت قسمت بالای دندوناشم قسمت نیش خیلی فاصله افتاده با دندونای دیگه اش طوریکه فک میکنی جای دو تا دندون خالیه و باید در بیاد و خیبی فرم دندوناشو بد کرده و زیبایی رو گرفته ازش خواستم بدونم برای این مشکل باید چیکار کرد تا دندوناش نطم بیشتری بگیرن

    پاسخ
    • دکتر هلن جوانمرد

      دوست عزیز شما باید برای معاینه تشریف بیارید مطب

      پاسخ
  5. سپیده

    سلام وقت بخیر پسرم 4سال و 5 ماهش هست دندونای جلوش به طور کامل دچار پوسیدگی شده و در نهایت باعث درد شده مطب شما کودکان زیر 5 سال رو هم پذیرش میکنه؟

    پاسخ
    • دکتر هلن جوانمرد

      سلام روزتون بخیر
      بله عزیزم ما زیر 2/5 سال رو هم پذیرش انجام میدیم

      پاسخ
  6. Roghaye

    سلام دختر من ۲سال ۸ ماه سن داره یکی از دندونای اسیایی فک بالا سوراخ شده بود که پزشک کشید الان سه دندان دیگه آسیایی سیاه شده و بچه دندان دندون درد میشه می خواستم راهنمایی کنین چه درمانی غیر کشیدنکشیدن دندانهای خراب شده وجود داره

    پاسخ
    • دکتر هلن جوانمرد

      سلام و روزبخیر
      باید توجه بفرمائید که هر دندان شیری نباید کشیده شود و باید تا 12 سالگی بمونند و بدرد جویدن می خورند، مگر اینکه لقی در دندان وجود داشته باشد یا تاج دندان بطور خیلی وسیع خراب شده باشد و دندان خونریزی دارد که قطع نمی شود با این حال بنده همون جلسه اول نمیکشم و سعی میکنم دندان حفظ شود.

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *